EDUSKUNTA – satiiri vaurauden uusjaosta on vuoden 2011 Vasemmistolainen kulttuuriteko!

Vasemmistotaiteilijat ja -kulttuurityöntekijät-toimintaryhmä VATAK on valinnut vuoden 2011 Vasemmistolainen kulttuuriteko-palkinnonsaajaksi Susanna Kuparisen ohjaaman EDUSKUNTA – satiiri vaurauden uusjaosta-teatteriesityksen. Esitys sai ensi-iltansa 4.3.2011 Ryhmäteatterissa ja se nähtiin myös Tampereen Teatterikesässä ja Stage-festivaalilla. Voittaja valittiin jäsenäänestyksellä.

EDUSKUNTA – satiiri vaurauden uusjaosta edustaa uutta poliittista teatteria, joka tukeutuu poliittisiin asiakirjoihin ja vaativaan journalistiseen taustatyöhön. Esitys taistelee yhteiskunnan – ja teatteritaiteen – epäpolitisoitumista vastaan ja korostaa, että jokaisen kansalaisen tulisi osallistua kansanvallan prosesseihin. Susanna Kuparinen on aiemmin ohjannut Helsingin kaupunginvaltuustoa ja -hallintoa tarkastelevan VALTUUSTO-trilogian. EDUSKUNTA ja VALTUUSTO-esityksiä kiitettiin siitä, että ne ovat hauskoja mutta siitä huolimatta vakavia ja raskauttavia ajankuvia uusliberalistisesta Suomesta.

Äänestäjät perustelivat voittajan valintaa mm seuraavasti:
”Vaikka esityksen teatteritaiteellinen arvo oli vähän niin ja näin, fiilis salista lähtiessä oli kuitenkin ikimuistoinen. Päällimmäiset ajatukset olivat että ”voiko tämä systeemi OIKEASTI toimia näin” ja ”kaikkien on saatava tietää tästä.”

”Mitä enemmän tietää, sitä hankalampi on joutua kusetetuksi. ”Eduskunta” jeesasi tässä todella paljon.”

Toista kertaa myönnetyn Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko-palkinnon saajiksi oli ehdolla runsaasti korkeatasoista ja periksi antamatonta toimintaa, mikä kertoo vasemmistolaisen ajattelun ja toiminnan elinvoimasta. Voittajan lisäksi ääniä saivat Jarkko Martikaisen Usko-levy, Torikokous / Occupy Finland-mielenosoitus, feministinen Lutkamarssi, Teatteri Vanha Juko sekä Vasen Linja-klubit ja Rita Dahlin Brasilia-kirja.

Susanna Kuparinen vastaanottaa Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko-palkintona käsitetaiteilija JP Väisäsen kollaasiteoksen ”Kynsiveden Fabiola”. Teoksessa yhdistyvät muinais-päijänteen kalliomaalaukset, ompelukaavat ja olympialaiset.