Vetoomus Helsingin kaupunginvaltuutetuille

Me, Vasemmistotaiteilijat ja –kulttuurityöntekijät – toimintaryhmän (VATAK) jäsenet vaadimme, että Helsingin kaupunginvaltuuston on hylättävä Guggenheim-säätiön tekemä selvitys Helsinkiin perustettavasta museosta. Olisi typerää ja epämoraalista sitoutua massiiviseen ja kalliiseen hankkeeseen hatarilla taustatiedoilla ja aivan liian kiireisellä aikataululla.

Helsingin kaupungin tilaamaa Guggenheim-selvitystä voi kiittää siitä, että se on herättänyt runsaasti keskustelua, myös taiteesta. Keskustelu on kuitenkin pääasiassa kohdistunut muihin kuin taiteellisiiin tekijöihin ja hankkeen todellinen tavoite tuntuu olevan matkailun edistäminen. Suomalaisille taiteilijoille Guggenheim-museolla tuskin on tarjota tilaisuuksia sen enempää näytteillepanoon kuin inspiraatioonkaan.

Guggenheim-säätiö ei itse ole valmis panostamaan taloudellisesti Helsingin museoon. Helsinki maksaisi museolle runsaskätisesti pelkästä oikeudesta käyttää museon nimeä ja brändiä, joka on tämän päivän taidemaailmassa lähinnä laskusuunnassa. MacGuggenheim on jo pitkään ollut muunkin kuin taideväen vitsi.

Ottaen huomioon vallalla olevan jatkuvan säästökuurin ja haluttomuuden ylläpitää kansalaisten peruspalveluita on Guggenheim-innostus lähinnä absurdia. Uuden museon perustamisesta syntyvät mittavat taloudelliset rasitteet jäävät Helsingin veronmaksajien harteille useiksi vuosikymmeniksi. Samaan aikaan valtio leikkaa kulttuuribudjettiaan tuntuvasti, josta kärsivät juuri lukuisat museot, ja Helsingin kaupungin säästöhöylä on jatkuvasti käytössä.

Toivomme, että Helsingin kaupunki ja Suomen valtio sitoutuvat jatkossakin kehittämään kaupunkimme kulttuuri- ja taide-elämää. Toivommekin, että kaupunki avaa keskustelun Helsingin tulevaisuudesta yhdessä kaupungin taiteilijoiden kanssa. Helsinki on jo museoiden ja taiteen kaupunki! Pidetään se sellaisena – omin voimin ja omaperäisin ideoin.

Allekirjoita adressi verkossa: http://vatak.suntuubi.com/?cat=7