Vuosi sitten perustettu Vasemmistotaiteilijat ja -kulttuurityöntekijät-toimintaryhmä VATAK on myöntänyt ensimmäisen Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko-palkinnon muusikko Palefacelle Helsinki-Shangri-La levyn johdosta. Palkinnon saajan valinta tapahtui jäsenäänestyksellä.

Helsinki-Shangri-La jatkaa ansiokkaasti suomalaisen yhteiskunnallisen protestilaulun perinnettä, joka puuttuu suorasanaisesti yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja puolustaa vähäosaisia. Helsinki-Shangri-La on ”ajan hermolla, karua tosikuvaa oikeistomallisesta nyky Suomesta ilman ylilyöntejä tai liioittelua”, yksi Palefacea äänestäneistä kuvaa albumia. Palefacen albumin poliittisuus tavoitti myös suuren yleisön ja suosio toi Palefacelle niin Etno-Emma-palkinnon kuin kutsun Linnan juhliinkin. Useissa VATAK:n tilaisuuksissakin kuultu Helsinki-Shangri-La on elävä todiste musiikin voimasta koskettaa ja voimauttaa yleisöään. Taiteellaan ja asenteellaan Paleface osoittaa, että vasemmistolaisuus ja taiteilijuus eivät sulje toisiaan pois, päinvastoin!

Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko-palkinnon saaja päätettiin VATAK:n jäsenäänestyksellä. Palkinnonsaajaehdokkaita oli ilahduttavan paljon, mikä osaltaan todistaa yhteiskunnallisen taiteen elinvoimasta.
Tasavertaisesti Palefacen kanssa kilpaili ohjaaja Susanna Kuparinen työryhmineen, häviten vain kahdella äänellä. Susanna Kuparisen ja työryhmän Talin golfkentälle suunnattu Valtuusto III-teatteriesitykseen sisältyvä videoisku on herättänyt laajaa keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta valtmedioita myöten. Myös Teatteri Vanhan Jukon vahva esitys Kahdeksan surmanluotia sai runsasta kannatusta. Hajaääniä keräsivät Teatteri Rujo esityksellään Mannerheim-eli lapsistasi ei mitään, kontiolahtelainen Rospuutto-ryhmä sekä Vallankumous.org-blogi.

Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko on tunnustuspalkinto. Palkinnon saaja saa myös käsitetaiteilija JP Väisäsen kollaasin ”Ihmispanos”, jossa yhdistyvät kakkupaperi, luotien lataaminen aseeseen ja ihmissuhteet. Palkinto jaetaan avoimessa tilaisuudessa keskiviikkona 19.1. klo 17.15 Lasipalatsin Kirjakauppa Kirjassa (Mannerheimintie 22-24).